|
|
Mezar Taşları Hazinemizdir
“Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar Çalıştayı”, Priştine.
|
Türk Dil Kurumu (TDK) ile Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ortaklaşa düzenlenen “Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar Çalıştayı” Priştine’de yapıldı.
Çalıştay, Priştine Üniversitesi Fililoji Fakültesi’nin amfisinde Kosova ile Türkiye milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Çalıştayın açılış töreninde Priştine Ünivesitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Asoc. Lindita Rugova, Priştine Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalın birer konuşma yaparak, çalıştayın Kosova’da düzenlenmesinin önemine vurgu yaptılar.
İki gün boyunca, toplam 6 oturumdan oluşan “Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar Çalıştayı” çerçevesinde Kosova ile Türkiye’de bu alanda yapılmış çalışmalara ışık tutacak ve yeni bilgileri ortaya çıkarması beklenen toplam 27 bildiri sunuldu. Bu oturumlarda, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’den gelen çok değerli bilim adamları tarafından “Arap harfli yazıtların belgelendirilmesinde karşılaşılan güçlükler, Mamuşa tarihine ışık tutan iki kitabe hakkında bilgiler, Preşova’da Arap alfabeli Osmanlı Kitabeleri, Kosova’da Osmanlı yazıt bilimi çalışmalarının değerlendirilmesi, Selçuklu ve Osmanlı dönemine mezar taşları, Yazıt bilimi açısından Priştine Müslüman mezar taşları” gibi önemli konular ele alındı.
Kosova’da ilk defa düzenlenen Arap harfli yazıtlar ve mezar taşları konulu çalıştayda, yazıtlar ve mezar taşlarının tarihe ışık tutan kültürel varlıklar olduğunun altı çizildi. Tarihi hazineyi teşkil eden yazıt ve mezar taşlarının, ölümün nasıl sanat haline getirildiğinin katını oluşturduğu belirtildi. Yazıt ve mezar taşlarının mutlaka araştırılması, muhafaza edilmesi, yok edilmekten kurtarılması, onarılması ve envanterinin çıkarılması gereğine işaret edilen çalıştayda, yazıt ve mezar taşlarının, Türklerin kimliği ve kültürünü teşkil ettiği hatırlatıldı.
Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak böyle bir toplantıya aracılık ederek, Priştine Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu gibi iki dost ülkenin saygın iki kurumunu aynı projede birlikte yer almalarına vesile olduğumuz için haklı bir gurur duymaktadır.
http://www.kosovaport.com/yazitlar-ve-mezar-taslari-tarihi-hazinedir/
Tarih : 29.4.2016
|