ANASAYFA  
 
HABERLER / ETKİNLİKLER - 0 -
 
 

Kosova İmza dergisi'nin 2014 Edebiyat Ödülleri Belli Oldu


YILIN ESERİ Şemsettin Sami “Vicdan” / İrfan MORİNA (Logos Yayınları, Üsküp, 2014)






İrfan Morina,  Prizren’e  bağlı  Mamuşa beldesinde dünyaya geldi (1955). Priştine'de yeni açılan Şarkiyat Bölümünü yüksek başarıyla bitiren İrfan Morina, 1977 yılında Priştine Televizyonu Türkçe Yayınlar Servisinde çalışmaya başladı. Bir taraftan televizyon gazeteciliği ve sunuculuğu, diğer taraftan da bilimsel çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

1978’de İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümüne kaydını yaptırdı. "Mamuşa Türk Ağzı Üzerine Dil Araştırması" isimli Doktora tezini savundu. 1978’de “Priştineli Mesihi” adlı kitabını yayınladı. Değişik sahalarında yaptığı araştırmalarını "Çevren", "Sesler", "Bay" gibi yerli ve Türkiye'de çıkan çeşitli bilimsel dergilerde 300’e yakın ilmi makale yayınladı.

Türkoloji ile ilgili düzenlenen Uluslararası kongre, sempozyum ve seminerlerde sunduğu  tebliğlerin sayısı 75 civarındadır. İrfan Morina halen (2014) Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi bünyesindeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğretim elemanı ve bu bölümün  başkanıdır.

 Şemsettin Sami’nin “Vicdan”ını değerlendiren Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi, Salih Okumuş şunları diyecektir: “Şemsettin Sami, Osmanlı Devleti'nin son devrinde yetişmiş  çok  yönlü  bir münevverdir. 54 yıllık kısa hayatına çok  sayıda eser sığdırır. Başta sözlük çalışmaları olmak üzere bir çok ilmi çalışmalarda bulunur. Ayrıca roman, hikâye ve tiyatro gibi diğer edebi türlerde de başarılı örnekler verir. Ancak tiyatro alanında verdiği eserlerin bir kısmı basılamaz. Bunlardan biri de Vicdan’dır.  Vicdan, bu güne kadar Şemsettin Sami'nin tiyatro eserleri arasında sayılmış ancak bir türlü bulunamadığı ifade edilmiştir. Şemsettin Sami gibi eşsiz bir Türkolog’un hiç basılmamış bir eserini gün ışığına çıkaran sayın İrfan MORİNA ‘ya ve bu değerli eseri basarak kültür hayatımıza yaptıkları değerli katkılarından dolayı Logos Yayınlarına gönülden teşekkür ederiz.”

 



http://www.mkhaber.com/kosova-imza-dergisi-2014-edebiyat-odulleri-belli-oldu/210/













Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.