ANASAYFA  
 
DUYURULAR - 0 -
 
 

Gülpınar Dergisi


Kitap Tanıtımı Nur Ersen






 Elimde çok önemli ve değerli bir kitap var. Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan bu eserin onur sahibi çok değerli şair, yazar ve Türk dergiciliğinin önemli isimlerinden GÜZİDE TARANOĞLU

Kitabın ismi “GÜLPINAR DERGİSİ”. Evet, üç yazarın kaleminden çıkmış. İçinde tarihe not düşülmüş birçok belge, bilgi ve çalışma mevcut. İNCELEME - İNDEKS türünde olan bu kitap Dr. Salih OKUMUŞ, Mehmet Nuri PARMAKSIZ ve Sabit BAYRAM tarafından yazılmış ve edebiyat dünyasına kazandırılmış.

GÜLPINAR DERGİSİ; Zinde yayınevinden çıkmış. 2012 tarihli. Kapak tasarımı Betül Özgür tarafından yapılmış. Baskı adedi 500. Sayfa sayısı ise 362.
Kitap iki bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde, Gülpınar Dergisinin Şekil Özellikleri (Derginin kimlik bilgileri, kapak kompozisyonu, sayfa yapısı, dizgi ve baskı tekniği, fotoğraf ve desen) Gülpınar Dergisinin Muhteva Özellikleri (Şiir, dil ve edebiyat yazıları, bilimsel yazılar, özel sayılar ve ekler, ilanlar, yarışmalar) Gülpınar dergisinin yazar kadrosu.

İkinci bölümde, Gülpınar Dergisinde Yayımlanan Ürünlerin Bibliyografyası, Sonuç bölümünde dergi hakkında genel bilgi,
Kaynakça bölümünde ise her inceleme araştırma eserinde olduğu gibi kitabın hazırlanma aşamasında yararlanılan kaynaklar var.

Yazarlarımız giriş, önsöz bölümlerinde Türk dergiciliğinin gelişim tarihi ve önemi hakkında bilgiler vermiş, ardından da GÜLPINAR dergisi ve dergi sahibi hakkında açıklamalar yapmışlar. Yazar kadrosundaki kalemleri de tek tek açıklamışlar. Kadrodaki yazarların isimlerini bir kez de buradan paylaşalım. Enver Tuncalp, Halil Soyuer, Hamit Fethi Gözler, İbrahim Agâh Çubukçu, Abdullah Satoğlu, Abdulkadir Güler, İsa Kayacan ve Güzide Taranoğlu.

GÜZİDE ATARANOĞLU tarafından çıkarılan, Türk edebiyatına önemli katkıları olan, Mayıs 1976 - Mayıs 2005 tarihleri arasında 1. sayısından 349. sayısına kadar aralıksız olarak yayınlanan GÜLPINAR dergisinin en büyük özelliği, birçok ünlü yazarın yanında ismini duyuramamış, edebiyata yönelimi olan bir çok genç yazara da, eserlerini tanıtma ve kendisini ifade etme fırsatını sunmasıdır. Diğer önemli özelliği de ilmi ve siyasi yazılara değil sanat ve edebiyat içerikli yazılara yer vermesidir.
İşte kitabı hazırlayan yazarlarımızın amacı, bu 349 sayıda
GÜLPINAR dergisindeki eserlerin isimlerini, yazarlarını, yayın tarihlerini ve sayfa numaralarını bir indeks – bibliyografya halinde düzenlemek, dergiyi ölümsüzleştirmek ve edebiyatseverlerin kullanımına sunmak. Böyle bir çalışmayı hazırlamak hiç de kolay olmasa gerek. Kitabı elinize aldığınızda eminim ki sizler de bana hak vereceksiniz. 362 sayfa kitabın indeks - bibliyografya bölümü 45. sayfadan başlayıp son sayfada bitiyorsa söylenecek başka söz bulunamaz zaten. Yazarlarımızı kutluyor ve emeklerinden dolayı kendilerine teşekkürlerimi gönderiyorum.

Şu anda 92 yaşında olan ve sağlıklı bir yaşam süren değerli şair Toprak Ana Güzide Taranoğlu’na daha nice sağlıklı ömürler diliyor, edebiyat dünyasına kazandırdıkları için yürek dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.

NURERSEN, 24.10.2012



http://www.birharf.net/news.php?extend.607













Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.