ANASAYFA  
 
HABERLER / ETKİNLİKLER - 0 -
 
 

Prof. Dr.Mehmed Çavuşoğlu anısına Sempozyum düzenlendi


KARADENİZ BAYRAK GAZETESİ/ORDU/10.04.2012






 Ordu Üniversitesi tarafından edebiyat tarihçisi, şair, merhum Prof. Dr. Mehmed Çavuşoğlu anısına  düzenlenen Uluslararası Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu Ordu’da başladı.

Açılışı Ordu Kültür Sarayında yapılan  Sempozyuma Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu İl Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı da katıldı. Prof. Dr. Mehmed ÇAVUŞOĞLU’nu tanıtan slayt gösterileri ve yapılan konuşmaların ardından katılımcılara Ordu Valisi Orhan Düzgün tarafından katılım belgesi verildi. Yapılan sempozyuma yurt içi yurt dışından yaklaşık 200’e yakın edebiyat araştırmacısı katıldı.

ODÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’den daha önce sempozyum düzenleme kurulunda yer alan  bazı hocaların sempozyum açılışında olmamaları dikkat çekti.

Sempozyum koordinatörü ve ODÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Kuzubaş, sempozyumla ilgili yaptığı açıklamada: “Sempozyumun amacı; hem Klâsik Türk Edebiyatımızla ilgilenen değerli bilim insanlarının bilgi ve birikimlerinden faydalanmak, hem de Ordu’nun yetiştirdiği ve klasik edebiyat çalışmalarının öncü isimlerinden merhum Prof. Dr. Mehmed Çavuşoğlu’nu anmaktır. Biz bu sempozyumla ilimle vefayı birleştirmek istiyoruz.” dedi.

Aile adına konuşan Dr. Ali Çavuşoğlu ise, Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu anısına bir sempozyum düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile şöyle getirdi: “Ordu Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammet KUZUBAŞ, kardeşim adına bir sempozyum düzenlemek istediklerini ilettiğinde çok memnun oldum ve duygulandım. Bugün buraya Almanya'dan geliyorum. Sempozyum çok güzel ve organize hazırlanmış. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a, Fen-Edebiyat fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan’a ve özellikle bu sempozyumu başından sonuna kadar büyük bir titizlikle organize eden Yrd. Doç. Dr. Muhammet Kuzubaş Bey’e Çavuşoğlu ailesi adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Ordu Üniversitesi’nin, ilimizin değerlerine sahip çıkmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Dr. Ali Çavuşoğlu: Bu sempozyumun haberi herhalde bir yerlere ulaşacaktır. Ordu'da maalesef söylemek zorundayım ki Ordu kendi evlatlarına gerektiği kadar değer vermiyor, değerlerine sahip çıkmıyor. Değerlerimizi hatırlatmak ve onların anısını yaşatmak için gazetecilere büyük görevler düşüyor. Bu tür sempozyumları düzenlemek ileriye doğru Ordu’ya çok önemli fayda getirecektir. Daha nice Mehmed Çavuşoğullarının buralardan çıkışını teşvik edecektir. Onların adını yaşatabilecek bir takım şeyler yapılabilse keşke. Ordunun birçok değerleri var. Ordu'da birçok yere çeşitli kişilerin isimleri verilmiş. Neden bir Ordulunun ismi verilmez bu gibi yerlere... Onların anısını yaşatmak için sokaklara caddelere isimlerini vermek lazım. gençleri bu gibi durumlar teşvik edecektir. Sempozyuma yurt içinden ve dışından 200'ün üzerinde kişi katıldı. Katılımcı yelpazesinde Bosna'dan Çin'in Sincan Uygur Özerk bölgesine ve Azerbaycan'a kadar değişik ülkelerden katılımcılar bulundu. Köye mezarı başına da 100 kişilik bir grup geldi. Maalesef köyde bir asfalt var ki, çukurlar içerisinde... Köy yolunun doğru düzgün olmadığını söylemeliyim. Bunu çok ihmal ediyorlar. Yolların her tarafı çukur çukur.Vali beyin de bilgisi var. İl Müdürlüğü burayı herhalde yapmamakta ısrar ediyor. Umarım kısa zamanda bu konulara el atarlar.” diye konuştu.

Sempozyuma Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan açılışın ardınan, bilimsel oturumlar Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde devam etti.

Prof. Dr. Mehmed Çavuşoğlu kimdir? 

Edebiyat tarihçisi, şair. Prof. Dr.Mehmed Çavuşoğlu 15 Ocak 1936 yılında Perşembe kazasının Saray köyünde doğdu. İlköğrenimini Saray'da bitirdi. Ordu Ortaokulundan mezun oldu. Afyon'da liseye başlayıp İstanbul Haydarpaşa Lisesini bitirdi. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam etti. Fakat tabiatı icabı Edebiyat Fakültesine geçti ve 1962 yılında mezun oldu. Aynı yıl, Eski Türk Edebiyatı Kürsüsünde Prof. Dr. Ali Nihad Tarlan'ın yanına asistan girdi. 1966 yılında doktor, 1973'te doçent oldu. 1984 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne profesör tayin edildi.

Çalışkan, hayat dolu ve cevval bir hoca olan Prof. Dr. Mehmed Çavuşoğlu, çalışmalarının büyük kısmını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirdi. Buradaki meslek hayatını yurt dışına yansıttı ve Yugoslavya'nın Belgrad, Saraybosna, Piriştine, Üsküb ile Sovyetler Birliği'nin Moskova, Leningrad (Petersburg) ve Bakü gibi şehirlerinde konferanslar verdi; seminerlere katıldı. Prof. Valter Audreus ile çalışmalar yapmak üzere, 3 Eylül 1986 tarihinde Fulbright bursuyla ABD'ye gitti. Bir sene kaldığı bu müddet içinde Washington Üniversitesinde Divan Edebiyatı metinlerinin kompütüre uygulanması için çalışmalar yaptı. 1987 yılında yurda döndü. 11 Temmuz 1987 tarihinde, Balıkesir-İzmir yolunda geçirdiği bir trafik kazasında vefat etti. 

DÜZENLEME KURULU

Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ  (Ordu Üniversitesi Rektörü)

Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN  (Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı)

Prof. Dr. Cemil YAPAR   (Ordu Üniversitesi)

Yrd. Doç. Dr. Muhammet KUZUBAŞ  (Ordu Üniversitesi)

Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ  (Ordu Üniversitesi)

Yrd. Doç. Dr. Nuh DOĞAN (Ordu Üniversitesi)



http://www.karadenizbayrak.com/haber/1013/prof-drmehmed-cavusoglu-anisina-sempozyum-duzenlendi.html













Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.