ANASAYFA  
 
DUYURULAR - 0 -
 
 

Gülpınar Dergisinde Edebi Portreler


Prof. Dr. İsa KAYACAN






              Araştırma, inceleme.. Sonunda değerlendirme olarak ortaya konulanların zorluğunu kabul edenlerdenim.

Dr. Salih Okumuş, Sabit Bayram imzalı “Gülpınar Dergisinde Edebi Portreler” adlı araştırma 192 sayfayla Ordu’da Serüven Kitap yayınları arasında Günyüzü görmüş.

Güzide Gülpınar ve Bilal Taranoğlu çiftinin evlatları gibi büyütüp, aylık yayınlanışıyla 349. sayısına ulaşan, kültür, sanat ve edebiyat dergisi ‘Gülpınar’ın başlangıç yıllarından kapanış yıllarına kadar sayfalarında imzası bulunan kalem sahibi olarak söylemek isterim ki: Güzide Taranoğlu, kızlık soyadı olan ‘Gülpınar’ı bir dergi adıyla Mayıs 1976’da yayınlamaya başlar. Burada, Güzide hanımın yanında, dimdik duran, dağ gibi görüntüsüyle destek olan rahmetli eşi Dr. Bilal Taranoğlu’nun varlığı Gülpınar’ın doğuşunu, yaşayışını sağlamıştır.

Sabit Bayram, Güzide Taranoğlu, Gülpınar Dergisi’yle ilgili araştırmalarını sürdürürken Ankara’daki araştırmalarında yardımcı olma gayretim olmuştu. Elimizdeki, masamızdaki ‘Gülpınar Dergisinde Edebi Portreler’ adlı kitabın önsözünde, Gülpınar dergisiyle ilgili bazı bilgiler veriliyor. Bir yerinde:

-‘Çalışmamızda, derginin 1976-2005 (1-39) sayılarını esas aldık. Bazı bölümlerde özellikle konuşa açıklık getirmek için başka kaynaklara başvuru gereğini duyduk. Derginin muhtelif sayılarındaki bazı edebi şahsiyet incelemelerine yüzeysel ve kitap tanıtımı şeklinde olmaları nedeniyle yer vermedik’ deniliyor.

Gülpınar Dergisinin 348 sayısında 1848 farklı yazar ve şairin olduğu ifade ediliyor. Derginin edebi muhitinde dikkati çeken en önemli ismin, derginin kurucusu Güzide Taranoğlu olduğunun altı çiziliyor.

Ayrıca, Enver Tuncalp Rüştü Burlu, H. Fethi Gözler, Burhan Sadık Yalçın, Ahmet Ayberkin, Abdülkadir Güler, Abdullah Satoğlu, İbrahim Agâh Çubukçu, İsa Kayacan, Mualla Anıl, Hüsnü Yurdusev, Yılmaz Aybar ve Muhsin Durucan’ın dergiye en çok yazı kazandıranlar oldukları vurgulanıyor.

Yedi bölümde incelenen, sayfalara aktarılan Gülpınar Dergisi incelemelerinde; Klasik edebiyata mensup şairler, Halk Edebiyatına mensup şairler, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e yeniliğin temsilcileri, dış Türkler ve yabancılar, Bilim insanları, müzisyenler ve ressamlar, başlıkları altındaki görüşlerle çok önemli ve kalıcılığı yüksek görüşler ortaya konulmuş. Sonuç bölümü ve kaynakça başlıkları altında da detaylı bilgi ve bilgiler sergilenmiş.

Sonuç başlığı altında verilenlerden bazı görüşler: Gülpınar, ilk sayısından son sayısına kadar Milli edebiyat anlayışından ayrılmaz. Milli kültür ve şuurun savunuculuğunu yapar. Gündemi belirlemek, büyük etkiler uyandırmak gibi iddiaları bulunmayan Gülpınar, daima sessiz ve derinden giderek, bilhassa gençlere bir okul olur, denilişi doğru bir tespittir.

Sayfalarda, bölümlerde, yazıları incelenenlerin, kısa cümlelerle ve dipnot olarak verilişi bilimsel bir çalışmanın ortaya konuluşunu göstermektedir. Gülpınar Dergisi ve Güzide Taranoğlu için önemli, anlamlı ve kalıcı bir çalışmayı gerçekleştirdikleri için Dr. Salih Okumuş ve Sabit Bayram adlı araştırmacılığımızı kutluyor, tebriklerimi sunuyorum. Araştırmanın, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 61, 93, 104, 105, 108, 119, 123, 126, 130, 182, 183. sayfalarıyla, kaynakça bölümünde İsa Kayacan yayınlarından söz edildiği için, mutluluk duyduğumu belirtiyor teşekkürlerimi sunuyorum.



http://www.rehberbucak.com/haber/11370/MAKU%E2%80%99DEN:.Asim%E2%80%99in.Sesi#.VM7Qfy50bIU













Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.