ANASAYFA  
 
HABERLER / ETKİNLİKLER - 0 -
 

Dil Kirliliği Konulu Konferans İlgi Çekti


Cum 25 May 2012 10:18:15 EEST






 Ordu Üniversitesi sağlık kültür Spor daire Başkanlığı Türkçe Kulübü tarafından başlatılan, "Dilimizi Koruyalım, Türkçe Konuşalım, Türkçe Yazalım Kampanyası" çerçevesinde "Dil Kirliliği" konulu panel gerçekleştirildi.

21 aralık pazartesi günü, Taşbaşı Kültür merkezi'nde saat 13:00'de başlayan panele; Ordu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ, Yrd. Doç. Dr. Salim KÜÇÜK, afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL ve Yrd. Doç. Dr. Feridun TEKİN konuşmacı olarak katıldılar.

Türk Dili'nin geçmişini değerlendiren Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ, ticari kaygılar nedeni ile dilimizin İngilizce'nin etkisi altında kaldığını, dolayısı ile de dil kirliliği oluştuğunu belirtti. Kampanyanın üç noktada toplandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ, desteklerinden dolayı Ordu valiliği ve Ordu Belediyesi'ne teşekkür etti. Türkçe'deki dil kirliliğinin önüne eğitim, destek ve yasalarla geçilebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ sözlerini şöyle sürdürdü. "kampanya süresince hayata geçirmeyi planladığımız 30'a yakın etkinliğimiz var. Bazı çevrelerce Türkçe'nin bilim dili olmadığı ifade ediliyor. Biz Türkçe'ye sahip çıkmazsak hiçbir zaman ön plana çıkamayacak. Bilim dili olamayacak. Dilimizin bilim dili haline getirilmesini sağlamalıyız."

Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ'un ardından konuşma yapan Ordu Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Salim KÜÇÜK ise ticari levhalardaki dil kirliliğine değindi. Örneklerle konuya dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Salim KÜÇÜK "bizim dilimizde foto diye bir kelime olmadığı halde, tabelalarda foto yazmaktadır. Oysa bizim dilimizde fotoğrafçı diye bir kelime mevcuttur" diye belirtti. tabelalar üzerinde soyadlarının da ön plana çıkartıldığını, bununla birlikte ticari tabelalar üzerinde yabancı şehirlerin isimlerinin de kullanıldığını ifade etti. Ordu ilinde ve Türkiye genelinde dil kirliliğinin oluştuğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Salim KÜÇÜK "farkında olmadan bu kirlilik dilimizi kimlik bunalımına doğru götürüyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dilimizdeki kirliliğin önüne geçmek adına, il genel meclisinde karar alan belediyelerin sayısı yeterli bir rakamı göstermiyor" dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Feridun TEKİN; Türk dilinde ki yozlaşmaya değinerek, Türkçe'nin mücadeleci bir dil olduğunu belirtti. Geçmişte de Türkçe'ye Arapça ve Farsça kelimelerin akın ettiğini, bununla birlikte aydınlar tarafından geçmiş dönemlerde Türkçe'ye Fransızca kelimelerin hatta cümlelerin yerleştirildiğini ifade etti. Günümüzde ise İngilizce'nin Türkçe üzerinde etkisi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Feridun TEKİN konuşmasında şu görüşlere yer verdi. "Türkçe büyük bir dildir. Birçok dili bünyesine katmıştır. Ölmesi mümkün olmayan, hatta öldüren bir dildir. Türkçe Nobel ödülü almış bir dildir. sorunun kaynağı eğitimde. Okullarda anadil sevgisi verilmeli. kanunla bu kirliliğin önüne geçemeyiz. Ama ana dil şuuru oluşturularak, okullarda sevdirilmek sureti ile kanunla destekleyebiliriz."

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Feridun TEKİN'in ardından konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL ise, Türkçe'nin geçmişini değerlendirdi. Konuşmasında Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL; geçtiğimiz asrın başında sanatçıların Türk Dili'ni geliştirmek adına sorumluluk dışında hareket ettiğini ifade etti.Ünlü Türk Edebiyatçıları'ndan ve eserlerinden örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL "Yeni mizah hareketinin ortaya çıkması ile Türkçe'ye bir şahsiyet kazandırmak amaçlanmıştır" dedi.

Panelde katılımcıların konuşmalarının ardından, dinleyicilerin sorularına yer verildi.

Panelin sonunda bir konuşma yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Yapar, her zaman Türkçedeki dil kirliliğinin önüne geçmek üzere çalışmalar yapmak istediğini belirtirken, " üniversitemizin kurulması ile birlikte çalışmalarımızı üniversitemizin çatısı altında sürdürüyoruz. Sokaklarda ki dil kirliliği beni rahatsız ediyor. Bu panel de çalışmalarımız dahilinde attığımız adımların bir devamıdır." dedi.

Panelin sonunda katılımcılara plaket taktim edildi.

Ordu belediye başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL'e plaket takdim etti.

Ordu Kültür ve turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Feridun TEKİN'e plaket takdim etti.

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hulusi GÜREL, Ordu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Salim KÜÇÜK'e plaket takdim etti.

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil YAPAR, ODÜ'den Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ'a plaket takdim etti. 



http://www.odu.edu.tr/tr/Pages/index.php?tur=3&page=73













Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.