ANASAYFA  
 
HABERLER / ETKİNLİKLER - 0 -
 

Ordu Üniversitesi 'Türkçe Konuşalım Türkçe Yazalım' kampanyası başlattı









 

Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü, 'Türkçe KonuşalımTürkçe Yazalım' kampanyasıbaşlattı. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel ile başlayan 'Türkçe Kampanyası', 2010 yılı Mayıs ayına kadar çeşitli etkinlikler ile devam edecek.

'Dilimize sahip çıkalım, Türkçekonuşalım, Türkçe yazalım' ana başlıkları ile öne çıkan Türkçekampanyası, aynı zamanda dil kirliliğinin önüne geçmeyi, okuma alışkanlığı kazandırılmasına yardımcı olmayı da hedefliyor.

Ordu'dan başlayarak, Türkiye geneline yayılması amaçlanan kampanya çerçevesinde ilk etkinlik olarak Türkçe paneli gerçekleştirildi. Panele, Türk Dil Kurumu eski Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bican Ercilasun, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sema Barutçu Özönder ve Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, konuşmacı olarak katıldı.

Ordu ÜniversitesiTürkçe Kulübü'nün başlattığı Türkçe Kampanyası'nın açılış programında, Türkçe Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Salih Okumuş, dil kirliliğinin önüne geçmeyi istediklerini, tabelalardaki yabancılaşmaya karşı çalışmalar başlatmayı arzuladıklarını söyledi.

Rektör Haluk Kefelioğlu ise "Ben de burada konuşurken hatalar yapabilirim. Çünkü dilimize yerleşmiş. Kolay değil bunları bu kadar çabuk atabilmek. Dilimize sahip çıkmamız lazım. Artık ırkları ırk yapan en önemli unsur dildir. Eğer bir ırkı yok etmek istiyorsanız bunun en kolay yolu da diline saldırmaktır. Diline saldırdığınız zaman o ırkı kişiliksizleştiriyorsunuz ve köklerinden uzaklaştırarak kendi kültürüne yabancı hale getiriyorsunuz. Son zamanlarda yapılan saldırıların amacı da budur zaten. O nedenle biz rektörlük olarak bu kampanyaya çok önem veriyoruz.'' diye konuştu.

Prof. Dr. Bican Ercilasun, Ordu Üniversitesi tarafından başlatılan kampanyanın çok yararlı olacağına inandıklarını söyledi. 'Sizin heyecanınız bu salondan bu ile yayılırsa, caddelere, sokaklara sinerse başarıya ulaşır' diyen Ercilasun, "Türkçe, göz gibi, ayak gibi çok önemli bir değerimiz. Ancak önemini halen anlayabilmiş değiliz. Yani gözümüz bozulmadan, gözümüzün önemini bilmiyoruz. Ayağımıza bir şey olmadan onun da önemini bilmiyoruz. Dil de öyle işte. Zarar gelmeden önlememiz gerekiyor. Yurt çapında, şimdi Ordu'dan başlayarak, bu hastalığa millet olarak çare bulmamız gerekiyor.'' dedi.

Prof. Dr. Sema Barutçu Özönder de toplumun tarihini bilmenin, dilin tarihini bilmek için bir ön şart olduğunu dile getirdi. Özönder, dilin kendi özünden ve içeriğinden uzaklaştırılmaması gerektiğine işaret etti. Prof. Özönder, bunun için herkese önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Türkçe'nin nasıl yabancılaştırıldığı konusunda bilgi veren Prof. Dr. Tuncer Gülensoy ise toplumun dil konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydetti. Çocuklara isim verilirken bile dilin yabancılaştırıldığının altını çizen Gülensoy, "Annlamlarını bilmeden çocuklarımıza isimler veriyoruz." diyerek, konunun ne kadar hassas olduğuna vurgu yaptı.

(CİHAN)



http://www.haberler.gen.al/konu/salih-okumus/













Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.