ANASAYFA  
 
HABERLER / ETKİNLİKLER - 0 -
 

Ordu'da belediyeler, Türkçe dışına çıkan esnafa ceza kesecek









 Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü, belediyelerden reklam ve tabelalarda Türkçe kullanılmasını istedi.

İsteğe destek veren belediyeler kendi meclislerinde levhalarında Türkçedışınaçıkan ya da Türkçe'de bulunmayan q,w,x gibi harfleri kullanan işyerlerine ceza uygulayacak veya ruhsat vermeyecek. Ordu'da 18 ilçe belediyesinden 10'u çalışmaya destek verirken diğer belediyelerin nisan ayının ilk haftası içinde uygulamaya destek vereceği öğrenildi.

Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkçe Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Salih Okumuş, ilde faaliyet gösteren il, ilçe ve belde belediyeleri ile yazışmalara başladıklarını söyledi. Doç. Dr. Salih Okumuş yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kullandığımız dilin yüzde 40-60'ı yabancı dil. Böyle giderse Türk dili birkaç yüzyıl sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Ordu'da topyekun bir vücut olarak temiz Türkçe istiyoruz. Bu kapsamda belediyelerimizle yazışmalar yaptık. Ve bulundukları yerlerde açılan işyerlerinde, yapılan reklamlarda Türkçe kullanılmasını istedik. Bununla ilgili meclis kararı almalarını talep ettik. 10'a yakın belediye bu yönde karar aldı. Diğer belediye meclislerinden de bu kararın geçeceğini düşünmekteyiz. Halkımızdan da Türkçe kelimeleri kullanmalarını istiyor ve kampanyamıza destek vermelerini bekliyoruz."

Ordu'da Ordu Üniversitesi Türkçe Kulübü tarafından oluşturulan ilan ve reklam yönetmeliği taslağı şu ifadeler yer alıyor: "Tescilli markalar ile oda ve resmi kurumlarca bu yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihine kadar kayıt ve tescil edilmiş ticaret unvanları saklı kalmak üzere, bu yönetmelik kapsamına giren her türlü ilan, reklam ve tanıtım amacıyla konulan pano, tanıtıcı levha, tabela, afiş ve benzerleri ile diğer uygulamalarda Türk dilinin ve Türkçe sözcüklerin kullanılması zorunludur. Türk alfabesindeki 29 harf içinde yer almayan harfler ile Türk dilinin temel kurallarına aykırı yabancı kaynaklı sözcükler kullanılamaz. Aksine hareket edenler hakkında yönetmeliğin ve ilgili yasaların cezai hükümleri tatbik edilir. Bu hükme aykırı tabela, ilan ve benzeri kullanan işyerlerine açma ruhsatı verilemez."

(CİHAN)

















Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.